HTML

TISZA-Stage

Túrák, kalandok és egyéb emberi történések a Tisza északi partjain. A szerkesztés helye: Ukrajna, Kárpátalja, Csap. Az ismeretlen elkövető: Palkó István (palkopisti@freemail.hu)

Utolsó kommentek

Friss topikok

Tiszaforrás túra 3.

2009.02.25. 13:33 dixidixi

(Az első két részt valahol alant keressétek, mert nem tudom őket ide felülre rakni...)

A harmadik napon jutottunk fel a forráshoz. A Fekete Tisza hivatalos forrása 1265 méter magasan van. Onnan úgy 50 méterrel feljebb van egy szép fennsík, ahol pihenőhely is ki van alakítva tűzrakóhellyel, viszont ahol állandó jelleggel jeges szél fúj. A csodálatos körpanoráma miatt okvetlenül érdemes felmenni. Magyar vonatkozású emlékjelet is találni odafenn....

Hajnal a menedékháznál, a főzőhely emékeivel...

Az egyik legfinomabb forrás - a menedékház közelében.

Ez itt szintén a Tisza. Éppen keresztülfolyik az "úttesten". (A kép bal felső sarkában egy kisebb hegycsuszamlás nyomai látszanak.)

Ki vidáman, ki a tüdejét kiköpve menetel...

Ez egy nagyon fontos tabella. Az egyik irányban azt mutatja, hogy Jaszinyától (Kőrösmezőtől) eddig 22 km-t gyalogoltunk, másrészt tájékoztat, hogy a Tisza forrása 600 méterre lelhető. Ne tessék bedőlni: az a 600 méter még további 160 méter magasságban is van! (Jobbról a második: kecses személyem, nyakamban az összes hozzávalómmal - térkép, óra, iránytű.)

Állítólag már ide látszik a forrás. De még 150 métert kell felfelé vonszolódni.

Néhányunknak közben az is eszébe jutott, hogy lepakol és nem megy tovább. Most már én is tudom, hogyan lehet visszafordulni 50 méterrel a Mount Everest csúcsa alól... Nem is a fizikai fáradtság volt a domináns, hanem a levegő hiánya. Végül is magasabban jártunk, mint a Kékestető.

Célközelben...

S íme a Fekete Tisza forrása. Hosszú percekig ittuk, addig nem tudni, mi folyt odalenn, a Tisza medrében...

Külön kiemelendő információként közlöm, hogy idefenn VAN TÉRERŐ! (Mert mivel továbbmentünk során két napra teljesen elfelejthettük a mobiltelefonok létezését - de erről később.)

A továbbiakban: folyt.köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszastage.blog.hu/api/trackback/id/tr94956485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Locations of visitors to this page
számláló
süti beállítások módosítása