HTML

TISZA-Stage

Túrák, kalandok és egyéb emberi történések a Tisza északi partjain. A szerkesztés helye: Ukrajna, Kárpátalja, Csap. Az ismeretlen elkövető: Palkó István (palkopisti@freemail.hu)

Utolsó kommentek

Friss topikok

Kalandozás a Fekete Tisza forrásánál

2009.02.27. 11:05 dixidixi

Ezen a blogon szeretném bemutatni azon fotókat zsákszámra, amiket 2008 júliusában késztettünk egy hátizsákos-sátoros gyalogtúra során a rahói járási Kőrösmező (Jaszinya) és a técsői Uszty-Csorna (Királymező) közötti 60-80 kilométeres (utóbbi táv a hegymeneteket is tartalmazza) útvonalon, amit hat nap alatt gyűrtünk le - kényelmesen.

A Tisza "fekete" ága ilyen fekete vulkáni kőzetek között fut kilométereken át Körösmező felett. Innen kapta "Fekete" nevét.

Hogy a Fehér Tisza nevének mi az eredete, csak 2010-ben derül ki, amikor személyesen tapasztaljuk meg a forrását.

Nem ismerem ennek a fekete vulkáni kőzetnek a nevét, de remélem, lesz olyan látogató, aki felhomályosítja a nagyérdeműt.

A gyalogtúránk közben számos arcát láttuk az egyre keskenyedő Tiszának, amit viszont alaposan kihagynak azok, akik Körösmezőtől (Jaszinyától) teherautó hátán teszik meg az utat a forrás "lábáig".

 

Hoppá, ha már itt tartunk: e fotók társszerzője - Végső Tibi - megkért, hogy névileg is mutassam be a halált megvető társaság tagjait. Nos, itt van három delikvens az ötből. Balról jobbra: Badó Gyuri (Lúfiú - aki arról híres, hogy táborozáskor a kellő serkentő menyiség elfogyasztása után hosszan képes mesélni, s kedvenc története a Fehérlófia. Szerencsés esetben már a sztori felénél rajtaütésszerűen elalszik, s akkor mindannyian nyugodhatunk), Végső Tibi (ő illdomosan amúgy már vitéz Weghschew, mert tavaj a Mátyás templomban nagyatyai jogon vitézzé ütötték - vagy verték? - az 56-osok. 120 kiló és csupa izom. Mindenekelőtt önvédelemből: a medvetámadások ellen vittük magunkkal...), Palkó Gyula (aki civilben a tesóm és fizikus, viszont mostanában tehervonatokat terelget Vlagyivosztoktól Madridig).

Folytatás: folyt. köv.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszastage.blog.hu/api/trackback/id/tr4952438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDK · http://ungparty.net/ 2009.02.19. 12:32:54

Jöjjön a zsáknyi fotó! - és üdv úja a fedélzeten!

dixidixi 2009.02.20. 09:46:42

Lassacskán adagolom, mert minden jót szokni kell... :-)

pressz60 2009.02.27. 12:15:06

Elég jó, csak kár, hogy "fejjel lefelé" kell olvasni.
Locations of visitors to this page
számláló
süti beállítások módosítása