HTML

TISZA-Stage

Túrák, kalandok és egyéb emberi történések a Tisza északi partjain. A szerkesztés helye: Ukrajna, Kárpátalja, Csap. Az ismeretlen elkövető: Palkó István (palkopisti@freemail.hu)

Utolsó kommentek

Friss topikok

KALANDOZÁS A FEHÉR-TISZA FORRÁSÁNÁL 2009/2.

2009.08.25. 20:21 dixidixi

Mitől fehér?????

Egyszerűen nem állom meg, hogy ne tisztázzam: rájöttünk, mitől fehér a Fehér-Tisza. Mivel mészkőhegyek között ered, egy-egy hevesebb esőzéskor fehér meszessé válik a vize. Nyilvánvaló szemléltetése e jelenségnek a Hoverla (Hóvár)-patak és a Fehér-Tisza összefolyása Luhi (Laposmező) faluban.

A fotó alapján mindenki találja ki, melyik a Hoverla, s melyik a Fehér-Tisza. A nyertesek között kisorsoljuk magunkat...

 Emlékeztetőül: mitől fekete a Fekete-Tisza - az fekete, vulkáni kőzetek között csobog.

Hogy lehet odajutni?

Nos, mi Ungvárról menetrend-szerinti busszal utaztunk Rahóig. Ott Popovics Péter, az Európa Hotel igazgatója - ráadásul szakavatott helyi túravezető - egy kisbuszt biztosított számunkra (természetesen megfelelő anyagi térítés ellenében), amellyel először Tiszabogdányig mentünk, ahol engedélyt kellett kérnünk a helyi határőrsön.

Ez két doboz festékbe került. Nem vicc!! Bár először mi is azt hittük, hogy virágnyelven beszél a hadnagy, és két üveg vodkát vettünk. De nem!!! Az őrsön éppen tatarozásra készültek, és valóban két doboz olajfesték kellett nekik...

Nos, ezután továbbutaztunk Luhi, azaz Laposmező felé, ahol a Hoverla és a Fehér-Tisza összefolyásánál jobbra fordultunk. Később áthaladtunk a helyi erdészet sorompóján, amihez szintén engedély kellett volna, avagy ugyanezt meg lehet úszni némi pénzösszeggel. Mi valamiért ingyen úsztuk meg. A busz elvitt minket még egy-két kilométert, s olyan helyen szálltunk ki, ahol balkézre, a hegy tövében hamisítatlan, enyhén szénsavas, igazi Luzsanszki ásványvíz fakad!

FIGYELMEZTETÉS!!!!!

A Fehér-Tisza forrása nem a forgalomban lévő térképeken feltüntetett helyen, azaz az Asztag (Sztih)-csúcs tövében van! A szegedi geológusok által 1999-2000-ben behatárolt forrás attól nyugatabbra, a Holló- (Kurbuly-) csúcs felé eső részen található. A mellékelt térképrészleten a zöld kocka közepén. A hozzá vezető utat, ami inkább egy pásztorösvény, pirossal jelöljük.

Na, innen aztán majd folyt. köv. feljebb.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszastage.blog.hu/api/trackback/id/tr681335656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pressz60 2009.08.31. 08:25:54

Hahó, hol a többi kép+vidió ???
Locations of visitors to this page
számláló
süti beállítások módosítása