HTML

TISZA-Stage

Túrák, kalandok és egyéb emberi történések a Tisza északi partjain. A szerkesztés helye: Ukrajna, Kárpátalja, Csap. Az ismeretlen elkövető: Palkó István (palkopisti@freemail.hu)

Utolsó kommentek

Friss topikok

KALANDOZÁS A FEHÉR-TISZA FORRÁSÁNÁL (előzetes)

2009.08.27. 19:24 dixidixi

Előrebocsátom, hogy amatőr, ám annál elvetemültebb társaságunk ezúttal nem járt teljes sikerrel: számtalan sérülés és az ellenséges időjárás miatt nem sikerült konkrétan megtalálnunk a Fehér-Tisza forrását, holott csak méterekre jártunk tőle...

Egy kis töri: A Tisza fehér ágának forrásvidékét még a helyiek is kétféleképpen azonosítják. Egyesek a Hoverla patakot tartják az eredetnek, míg mások az Asztag (Szih, Sztog)-csúcs lábához vezető ágra esküsznek.

A szegedi székhelyű Geo-Environ Környezetvédő Egyesület, amely több mint egy évtizede munkálkodik és ismerkedik a Felső-Tisza forrásvidékével, egy expedíció keretében 1999-ben feltárta fel a  Fehér-Tisza addig ismeretlen forrását, amelyet 2000-ben egy ukrán-magyar nyelvű táblával láttak el.

Az akkor elhelyezett tábla azóta eltűnt. Azt az idén júliusban a szegediek a szolnoki Gördögök SE kis csapatával együttműködve újtották fel. Az alábbi képek őket dicsérik:

 

A mi augusztusi expedíciónk során -sajnos - csak megközelítenünk sikerült a forrást (az okokról a részletesebb beszámolómban írok majd).

Addig is közzéteszem a Végső Tibor barátunk által készített legsikerültebb fotónkat, ami a forrás közelében, mintegy 1600 méteres tengerszint feletti magasságból készült a felhőkbe öltözött Máramarosi-havasok egy szeletéről:

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tiszastage.blog.hu/api/trackback/id/tr11307684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Locations of visitors to this page
számláló
süti beállítások módosítása